Rákgyógyítás: veszélyes termékek, hospice, áttétek

Megjelent a Rákgyógyítás magazin 2011. nyári kiadása. A lap górcső alá veszi a daganatos betegeknek a kórház falain kívül kínált termékeket és szolgáltatásokat. A magazin cikksorozatában az agyi áttétek kezelési lehetőségeit járja körbe, riportot közöl az intézeti és otthoni hospice ellátásról. A hasábokon praktikus információk olvashatók a terápiákról, beszámoló a daganatos betegek közösségi életéről, valamint egy rákbeteg asszony osztja meg gondolatait, megküzdésének történetét. A daganatos betegek és családjaik 2008 óta negyedévenként megjelenő ingyenes, hirdetésektől mentes országos magazinja 15 ezer példányban jut el a kórházakba, klinikákra és a betegszervezetekhez, de postán is megrendelhető.

Óriási versengés folyik az onkológiai terápiák mellett (rosszabb esetben helyett) kínált termékek, étrend-kiegészítők, gyógynövények, vitaminok gyártói között. Az érintettek eközben tanácstalanul kapkodják a fejüket, melyik hirdetésnek, internetes fórumnak higgyenek. A Rákgyógyítás az alternatív készítmények nemzetközi és hazai divathullámait másfél évtizede nyomon követő klinikai farmakológust kért fel arra, hogy segítsen a „remény termékei” közötti eligazodásban.

A tudományos ismeretterjesztés részeként a magazin elismert agysebész és sugárterápiás főorvos bevonásával tekinti át az agyi áttétek műtéti, sugársebészeti és sugárterápiás kezelési lehetőségeit, foglalkozik a daganatos betegek dohányzásával, s napirendre kerül a tumormarkerek, célzott kezelések kérdésköre is.

Még mindig nem tudnak elegen a hospice ellátásról, pedig az emberi méltóság utolsó percig való megőrzéséért, a betegek és családtagjaik segítéséért több százan dolgoznak az országban. A Rákgyógyítás is igyekszik segíteni annak tudatosításában: aki a hospice-hoz fordul, az nem lemond önmagáról vagy hozzátartozójáról. Ellenkezőleg: biztosítja, hogy minden ellátást megkaphasson, ami ma orvosilag és emberileg megadható.

Az ingyenes, s hirdetések nélküli Rákgyógyítás magazin elérhető az onkológiai centrumokban és egyre több betegszervezetnél. Orvosi rendelőknek, egyesületeknek és magánembereknek egyaránt lehetőségük van a postai megrendelésre is, mindössze egy felbélyegzett válaszborítékot kell küldeni a szerkesztőség 6723 Szeged, Építő u. 3/a címére (2013. augusztustól az új cím: 6726 Szeged, Izabella u. 8.). Betegklubok több lapszámot is igényelhetnek, s a lehetőségekhez képest a kiadó a korábbi lapszámokat is biztosítja. A szerkesztőség azt kéri, hogy a megrendelők pontosan megcímzett, a postákon megvásárolható A/5-ös méretű, zöld színű, súlykorlátozás nélküli válaszborítékot adjanak postára.

Kapcsolódó cikkek:
2011. tavasz: háziorvosok, otthonápolás, tüdőáttét
2010. tél: Meddig és miként élhetünk tovább?
2010. ősz: Miért lesznek áttétek?
2010. nyár: Bodrogi Gyula és Garas Dezső a Rákgyógyításban
2010. tavasz: Rák vagy rokkantnyugdíj?
2009. tél: A betegség értelme és ára
2009. ősz: Sorstársak közösségben
2009. nyár: Óvatosan a diétákkal!
2009. tavasz: Kockázatos ígéretek, virágzik a csodaszerpiac
2008. tél: Nem fájhat örökké
2008. ősz: Kemoterápiás „rózsák és tövisek”

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top