Hospice és fájdalomcsillapítás: legyen élet a halál előtt!

Felkavaró, drámai film hazai ősbemutatóját tartják Pécsen 2012. február 9-én: az Élet a halál előtt című ausztrál, több díjjal elismert dokumentumfilm azt kutatja miért kell olyan sok embernek világszerte szenvednie a betegségek okozta fájdalmaktól akkor, amikor minden fájdalomcsillapító eszköz rendelkezésre áll ahhoz, hogy az élet utolsó szakasza ne a gyötrelmekről szóljon.

A film egy bensőséges, reményteli, az élet szeretetét és tiszteletét megerősítő történet, amely azt hirdeti: élj jól és halj meg jobban! Felhívja a figyelmet arra is, hogy az élet az utolsó pillanatig teljességben megélhető a halál előtt, megfelelő fájdalomcsillapítással és ellátási formákban. A nem enyhített fájdalom egyenlő a szenvedéssel – hangsúlyozzák az alkotók, akik leszögezik: léte utolsó pillanatáig mindenkinek alapvető emberi joga a fájdalom nélküli élet, s nem az a kérdés, hogy meghalunk-e, hanem az, hogyan halunk meg. A magyar felirattal ellátott filmet a Rák Világnapja alkalmából mutatja be a Pécsi-Baranyai Hospice Alapítvány 2012. február 9-én, a Pécsi Tudományegyetem dr. Flerkó Béla termében (Pécs, Szigeti út 12.).

A filmvetítést követően kerekasztal beszélgetést rendeznek a témában, amelyen ott lesz dr. Blasszauer Béla bioetikus, dr. Bogár Lajos, a pécsi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet igazgatója, dr. Csikós Ágnes, a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány elnöke, dr. Mangel László, a pécsi Onkoterápiás Intézet vezetője, dr. Muszbek Katalin, a Magyar Hospice Alapítvány orvosigazgatója, dr. Nagy Lajos, a pécsi Családorvostani Intézet igazgatója és dr. Telekes András, az Országos Onkológiai Intézet onkológus-belgyógyász-farmakológusa is.



Kapcsolódó cikkek:

Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen
Fájdalomcsillapítás
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Csontfájdalmak sajátos kezelése
Elégtelen fájdalomcsillapítás, túl sok szenvedés
Rák és fájdalmak: nehezebb a dohányosoknak
Milyen fájdalomcsillapítókat használunk?

Cimkék

Az alábbi cikkeket olvasta már?

Top